Stoppen met Roken

Ongeveer 24% van de volwassen Nederlanders rookt. De meeste rokers zijn te vinden in de leeftijdsgroep 18 – 64 jarigen, ongeveer 25 tot 30% van hen rookt. Ouderen roken beduidend minder. Van de 75-plussers rookt slechts 10%. Voor een deel komt dit doordat rokers eerder overlijden, maar het heeft ook te maken met het feit dat mensen op latere leeftijd minder snel beginnen en vaker stoppen met roken. Roken kan ziekten veroorzaken zoals kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegziekten. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en er zelfs aan doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar.

U kunt hulp krijgen bij het stoppen met roken Wist u dat?
Overweegt u te stoppen met roken dan kunt u daarvoor terecht in onze huisartsenpraktijk, wij hebben daarvoor een assistente die daar speciaal voor is opgeleid. Tijdens een gesprek wordt er inzicht in uw rookgedrag gebracht en aan de hand van deze informatie kan er samen met u een plan opgesteld worden om te gaan stoppen met roken. Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen en therapieën die u kunnen ondersteunen. Onderzoek toont aan dat met persoonlijke begeleiding de slagingskans fors toeneemt.

Vergoeding van stoppen met roken.
De basisverzekering vergoedt hulp bij stoppen met roken (jaarlijks 1 programma). Het gaat om methoden die werken, zoals persoonlijke begeleiding of groepstrainingen. De vergoeding is 100%: u hoeft sinds 1 januari 2020 dus niets te betalen (ook geen eigen risico). De hulpmiddelen zoals Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met persoonlijke begeleiding. Neem daarom eerst contact op met uw huisarts of assistente, als u in aanmerking wilt komen voor een vergoeding.

Specialisten: Ria de Vries

Contact met ons

Telefoon           : 0599 - 581 326 Fax                      : 0599 - 581 378

Adres Molenweg 7 9561 KT  Ter Apel

Direct uw route plannen

Doktersdienst Spoed na 17.00 uur en in het weekend bel dan 0900 - 9229.

Bent u bij ons ingeschreven, dan verwijzen wij u na sluitingstijd door naar de huisartsenpost in het Refaja ziekenhuis Stadskanaal.