Oogonderzoek

Het onderzoek
Als eerste wordt het zichtvermogen (visus en blikveld) getest, vervolgens de druk gemeten.
Daarna wordt elk oog gedruppeld. Het duurt zo’n 10 minuten tot een kwartier om de druppels in te laten werken.
In die tijd wacht u in de wachtkamer. De pupillen worden dan wijd, maar het lezen wordt tijdelijk wat waziger.
Zodra de pupillen wijd genoeg zijn wordt het onderzoek vervolgd en met de spleetlamp de lens bekeken. Soms is het licht fel aan het oog, maar dit duurt maar kort. Daarna worden met een speciale netvliescamera de (fundus-)foto’s gemaakt.
Afgezien van een korte flits merkt u hier niets van.
Het resultaat wordt ter plekke bekeken en aan u meegedeeld. Bij afwijkingen wordt u naar een oogarts verwezen, bij twijfel worden de foto’s aan een oogarts ter beoordeling aangeboden. Deze geeft binnen drie werkdagen uitsluitsel. Omdat u iets waziger kunt zien na het onderzoek, is het advies van het CBR om na dit onderzoek niet zelf te rijden.

Diabetische retinopathie
Ten gevolge van diabetes kunnen er beschadigingen optreden aan het netvlies, die zonder behandeling slechtziendheid of blindheid kunnen veroorzaken.
De afwijkingen zijn vaak al langer aanwezig voordat het zicht vermindert, daarom wordt het onderzoek jaarlijks herhaald, ook als er géén klachten zijn.
De veranderingen leiden tot lekkage van vocht uit de bloedvaatjes in het netvlies en tot vorming van nieuwe vaatjes. Zodra dit met het oogonderzoek wordt vastgesteld kunt u doorverwezen worden naar de oogarts.

Specialisten: Martin de Boer | Gea de Boer-Huis

Contact met ons

Telefoon           : 0599 – 581 326
Fax                      : 0599 – 581 378

Adres
Molenweg 7

9561 KT  Ter Apel

Doktersdienst
Spoed na 17.00 uur en in het weekend bel dan 0900 – 9229.

Bent u bij ons ingeschreven, dan verwijzen wij u na sluitingstijd door naar de huisartsenpost in het Refaja ziekenhuis Stadskanaal.